Прогназа за резултатите на евроизборите от ИМП


В своето редовно проучване на обществено-политическите нагласи социологически ни екип измери текущата електорална подкрепа близо 40 дни преди предстоящите европейски избори, съобщиха от Института за модерна политика.

Резултатите са получени в отговор на въпрос с т.нар. „шоукарта“, в която са посочени конкретните партии и коалиции, участващи в изборите. Изрично трябва да се подчертае, че тези резултати отразяват декларираните към момента на проучването нагласи на анкетираните 994 души, а не са прогноза за резултата от изборите, сочат от института.

От данните става ясно, че на практика има паритет между двете водещи политически сили – БСП и ГЕРБ, като минимална преднина от под процент имат хората на Бойко Борисов, съответно 21.8 и 21%.

Според социолозите, това означава ,че „позиционната война” между двете политически сили все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях.

Третото място е за „България без цензура”-ВМРО-ЗНС , които получават 7.3% от участвалите в анкетата. Този резултат дава европейски депутати на формацията. Следва ДПС, което събира 5.1%.

Социолозите обаче предупреждават, че тази партия има доказан капацитет да мобилизира своят електорат и очакванията са гласовете за тях да са над прага за изпращане на депутати в Европейския парламент.

„Атака“ има 4.1% електорална подкрепа и регистрира известен ръст в подкрепата за нея. Най-вероятно това се дължи на нейната повишена политическа активност в контекста на събитията в Украйна и лансираните законодателни идеи, свързани с доходите и борбата срещу монополите. Предстои да се види в следващи проучвания до изборите дали става дума за моментна конюктера или за ръст, който се дължи на мобилизацията на традиционните избиратели на тази партия и би дал шансове за спечелване на евромандат.

Доста под прага остават АБВ с 3.1% и Реформаторския блок с 2.7%. Социолозите обаче не изключват възможността формацията на Георги Първанов да прескочи бариерата, докато за десните има продължаващ спад, което прави евроучастието им твърде проблематично.

related

Резултати 1827233071562007244

Публикуване на коментар

emo-but-icon

Четени

Нови

Коментари

Recent Comments Widget

Последни новини от "Интервю"

item